Christopher Krauß

M.Sc. Christopher Krauss ist wissenschaftlicher Mitarbeiter und Senior Project Manager für Forschung und Entwicklung am Fraunhofer Institut FOKUS im Kompetenzzentrum Future Applications and Media.

Er studierte Medieninformatik an der Beuth Hochschule für Technik Berlin (University of Applied Sciences). Im Jahr 2012 erhielt er seinen Master-Abschluss (mit Auszeichnung) mit der Fertigstellung seiner Thesis "Personalized Recommendations to be displayed on SmartTVs". Neben Empfehlungssystemen und Data Mining gehört zu seinen Forschungsinteressen Future Web Applications und innovative Connected TV Developments.

Herr Krauss hat in verschiedenen nationalen und internationalen Förderprojekten gearbeitet (z.B. FI-Content 1& 2, User Centric Networking, Global ITV, SmartLearning im Handwerk) sowie viele Industrieprojekte für unterschiedliche Kunden geleitet (MediaBroadcast, Maxdome, SevenOne Media, ImmobilienScout24, Rovi, Deutsche Telekom, Deutsche Welle und viele mehr). Außerdem ist er in verschiedenen Standardisierungsgremien aktiv (u.a. W3C und HbbTV).

Seit 2015 nimmt Herr Krauß am Software Campus Programm vom Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) zur Förderung von Doktoranden in IT Forschungsprojekten teil.

Internationale Konferenzen und Journale mit Peer Review

• Seeliger, Robert; Krauss, Christopher; Wilson, Annette; Zwicklbauer, Miggi; Arbanowski, Stefan. Towards Personalized Smart City Guide Services in Future Internet Environments. In: Proceedings of the 24th ACM International Conference on World Wide Web Companion. ACM, Florence, Italy, May 18th 2015.
  • Krauss, Christopher; Seeliger, Robert; Wilson, Annette; Arbanowski, Stefan. Enriched personalized multi-screen content for social connected TV. In: Proceedings of the International Conference On Interactive Experiences for Television and online Video (TVX2014). ACM, 25th-27th June 2014, Newcastle.

Internationale Workshops

• George, Lars; Kaiser, Stefan; Pham, Stefan; Krauss, Christopher. Internet-Delivered Television using MPEG DASH: Opportunities and Challenges. In: Proceedings of the 67th Broadcast Engineering Conference (BEC) at National Association of Broadcasters (NAB). Las Vegas, NV, USA, 67 / 2013 / 20131201748
  • Krauss, Christopher; George, Lars; Arbanowski, Stefan. 2013. TV Predictor: personalized program recommendations to be displayed on SmartTVs. In: Proceedings of the 2nd International Workshop on Big Data, Streams and Heterogeneous Source Mining: Algorithms, Systems, Programming Models and Applications (BigMine '13). ACM, New York, NY, USA, 63-70. DOI=10.1145/2501221.2501230 http://doi.acm.org/10.1145/2501221.2501230
  • Krauss, Christopher; Bassbouss, Louay; Pham, Stefan; Kaiser, Stefan; Arbanowski, Stefan; Steglich, Stephan. Challenges for enabling targeted multi-screen advertisement for interactive TV services. In: Proceedings of The Fourth W3C Web and TV Workshop. W3C, 12–13 March 2014, Munich, Germany. http://www.w3.org/2013/10/tv-workshop/papers.html
  • Krauss, Christopher; Braun, Sascha; Arbanowski, Stefan. Preference Ontologies based on Social Media for compensating the Cold Start Problem. In: Proceedings of The 8th International Workshop on Social Network Mining and Analysis (SNAKDD). ACM, 23th August 2014, New York. http://dl.acm.org/citation.cfm?doid=2659480.2659504
  • Krauss, Christopher; Arbanowski, Stefan. Social Preference Ontologies for Enriching User and Item Data in Recommendation Systems. In: Proceedings of The 2014 IEEE International Conference on Data Mining Workshop (ICDMW 2014), IEEE, 14 December 2014, Shenzhen, China. http://sentic.net/sentire/2014/krauss.pdf
  • Krauss, Christopher; Chandru, Rakesh; Arbanowski, Stefan. Towards Time-dependent Context-sensitive User Data for recommending Learning Objects. Poster at: The 11th Reasoning Web Summer School (RW2015) as part of The 9th International Conference on Web Reasoning and Rule Systems (RR2015), August 4, 2015, Berlin, Germany.

Nationale oder lokale Tagungen

• Merceron, Agathe; Kania, Jost; Krauss, Christopher; Scharp, Michael; Zwicklbauer, Miggi. „Smart Learning“ für die handwerkliche Weiterbildung. In: Proceedings of the Research Day, Beuth Hochschule für Technik Berlin, 21 April, 2015, Berlin, Germany.
  • Zwicklbauer, Miggi; Merceron, Agathe; Krauss, Christopher; Dinziol, Martin; Scharp, Michael. SmartLearning: Der digitale Lernbegleiter für die berufliche Bildung. In: Proceedings of 13. e-Learning Fachtagung Informatik der Fachgruppe E-Learning der Gesellschaft für Informatik e.V. (DeLFI 2015): Forschungsbeitrag, 1 – 4 September 2015, Munich, Germany
  • Zwicklbauer, Miggi; Krauss, Christopher; An, Truong-Sinh; Merceron, Agathe. Mobiles Lernen in der beruflichen Bildung mit dem digitalen Lernbegleiter. In: Proceedings of Learntec 2016, 26 - 28 January 2016, Karlsruhe, Germany.
Christopher Krauß